Νέα πρόσκληση για εργαστήρια Ενηλίκων στους "Ταξιδιώτες του Κόσμου"

Το Σχέδιο «Ταξιδιώτες του κόσμου» είναι ένα Έργο Αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).  

Το βασικό κίνητρο του Σχεδίου είναι η μέσω της Τέχνης γνωριμία των συμμετεχόντων με τον πολιτισμό άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας της τοπικής κοινωνίας. Είναι ζητούμενο και πρόκληση οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης της ελληνικής περιφέρειας, όπως είναι η Φλώρινα, να έρθουν σε επαφή με ξένους πολιτισμούς και να αναπτύξουν μια κοσμοπολίτικη αντίληψη.
 
Το εργαστήριο «Ταξιδιώτες του κόσμου» απευθύνεται σε ενήλικες (φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, νηπιαγωγούς, δασκάλους, μουσικούς, εμψυχωτές, καλλιτέχνες) οι οποίοι θα γνωρίσουν μέσα από ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο τις ιδιαίτερες παραδόσεις λαών και τόπων. Θα καταφέρουν να έρθουν σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική και τον χορό στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και θα εξοικειωθούν με τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις αυτών. Θα δοθούν επίσης βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο σχεδιασμού δημιουργικών δραστηριοτήτων με βασικό εργαλείο τη βιωματική μάθηση. 

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα και θα έχουν διάρκεια 1,5 ώρα. 
Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα ξεπερνάει τα 15 άτομα και θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη μη εξάπλωση του Covid19.  
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα (7ης Νοεμβρίου 9, τηλ: 2385-101446, email: [email protected]) και όλες οι συναντήσεις θα υλοποιούνται με τη τήρηση όλων των απαραίτητων προφυλάξεων και διατάξεων προστασίας κατά του COVID-19.
Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ, με προϋπόθεση ο ενδιαφερόμενος/η να γίνει μέλος στην Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας. 

Υπεύθυνη του εργαστηρίου των εικαστικών είναι η Φιλόλογος - Εικαστικός, κάτοχος δυο μεταπτυχιακών διπλωμάτων (Ελλάδα, Παρίσι) και Υποψ. Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,  Γλύκα Διονυσοπούλου. 

Υπεύθυνη του εργαστηρίου της Μουσικοκινητικής Αγωγής – Χορού είναι η εκπαιδευτικός-χοροδιδάσκαλος και κάτοχος δυο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, στη Διδακτική Μεθοδολογία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και  στις Σπουδές στον Χορό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αναστασία Τσουτσούλη. 

Στο συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα, έχοντας οριστεί η περιοχή ενασχόλησης (Ελλάδα, Ευρώπη, κόσμος) αλλά και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο αναφερόμαστε, πραγματοποιείται γνωριμία των συμμετεχόντων τόσο με τις εικαστικές τέχνες οι οποίες αναπτύχθηκαν την εκάστοτε χρονική περίοδο όσο και με τον λαϊκό πολιτισμό ιδωμένο μέσα από λαϊκούς χορούς και τραγούδια. Βλέπουμε τη μουσική, ακούμε τον χορό, παίζουμε θέατρο, δημιουργούμε μουσική με το σώμα μας, χορεύουμε τον ρυθμό και συνοδεύουμε με την φωνή μας.

Καταληκτική ημερομηνία για δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια ενηλίκων "Ταξιδιώτες του κόσμου" ορίζεται η Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021. 


Έναρξη Εργαστηρίων "Ταξιδιώτες του Κόσμου" για Ενήλικες

Η εκκίνηση των εργαστηρίων «Ταξιδιώτες του Κόσμου» για ενήλικες, έγινε την Παρασκευή 19/11/2021 στις 18:00 - 19:30 και έκτοτε πραγματοποιείται εναλλάξ σε εβδομαδιαία βάση και πιο συγκεκριμένα, κάθε Πέμπτη στις 16:00 - 17:30 και κάθε Παρασκευή στις 18:00 - 19:30 (ένα εργαστήριο την εβδομάδα). Η παρουσία των συμμετεχόντων/ουσών και στα 2 εργαστήρια είναι υποχρεωτική.

Ενδεικτικό μηνιαίο χρονοδιάγραμμα:

1η εβδομάδα - Πέμπτη (το 1ο εργαστήρι με υπεύθυνη την κα Διονυσοπούλου, 16:00 - 17:30)

2η εβδομάδα - Παρασκευή (το 2ο εργαστήρι με υπεύθυνη την κα Τσουτσούλη, 18:00 - 19:30)

3η εβδομάδα - Πέμπτη (το 1ο εργαστήρι με υπεύθυνη την κα Διονυσοπούλου, 16:00 - 17:30)

4η εβδομάδα - Παρασκευή (το 2ο εργαστήρι με υπεύθυνη την κα Τσουτσούλη, 18:00 - 19:30)

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στα εργαστήρια είναι η εγράφη μέλους στην Ε.ΚΑΤ.Ο Φλώρινας.


Οι ενήλικοι "Ταξιδιώτες του Κόσμου"

Τελική εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων Σχεδίου Αλληλεγγύης "Ενήλικοι Ταξιδιώτες του Κόσμου"

Λίγα λόγια για το Σχέδιο Αλληλεγγύης "Ταξιδιώτες του κόσμου" για παιδιά  

Το Σχέδιο «Ταξιδιώτες του κόσμου» είναι ένα Έργο Αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).  


Το βασικό κίνητρο του Σχεδίου είναι είναι η μέσω της Τέχνης γνωριμία των συμμετεχόντων με τον πολιτισμό άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας της τοπικής κοινωνίας. Είναι ζητούμενο και πρόκληση οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης της ελληνικής περιφέρειας, όπως είναι η Φλώρινα, να έρθουν σε επαφή με ξένους πολιτισμούς και να αναπτύξουν μια κοσμοπολίτικη αντίληψη. Με αυτό τον τρόπο θα συνειδητοποιήσουν την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα στο σύγχρονο κόσμο με πνεύμα μετριοπάθειας, ανοχής και σεβασμού για το διαφορετικό, καλλιεργώντας και εμβαθύνοντας στην ευρωπαϊκή ιδέα της αρμονικής συνύπαρξης.
Η Τέχνη είναι στην ουσία, η έκφραση του βαθύτερου εαυτού μας, ένα στοιχείο αλληλένδετο με την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο ρόλος της Τέχνης χωρίς προκαταλήψεις και εγκλωβισμούς δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός αλλά μπορεί να είναι και εκπαιδευτικός, καθώς μπορεί να μεταφέρει γνώση και χρήσιμες πληροφορίες αλλά και να δώσει μια γενική εικόνα της εξέλιξης της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες, δημιουργώντας ολοκληρωμένους ανθρώπους με ευαισθησία, απελευθερωμένους από τις συμβατικές καταστάσεις και με αγωνιστικό πνεύμα και στάση ζωής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οδηγηθήκαμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, καθώς μέσα από τα προτεινόμενα εργαστήρια του σχεδίου, οι συμμετέχοντες/ουσες μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας και θα έρθουν πιο κοντά στην απόκτηση της γνώσης μέσω της συμμετοχής τους σε αυτήν.

Το Σχέδιο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-9 ετών (Α,Β,Γ Δημοτικού) και οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα και κάθε μάθημα διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Η ομάδα συγκροτείται από 10-15 παιδιά και η συνολική διάρκεια του εργαστηρίου είναι δύο μήνες, δηλαδή 8 εβδομάδες. 


Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται με τη τήρηση όλων των
απαραίτητων προφυλάξεων και διατάξεων προστασίας κατά του COVID-19.

Περιγραφή των δραστηριοτήτων

Στο πρώτο σκέλος του εργαστηρίου εμψυχώτρια είναι η εικαστικός και υποψ. Διδάκτωρ του ΤΕΕΤ Φλώρινας, Γλύκα Διονυσοπούλου. 

Στο πρώτο σκέλος του εργαστηρίου, τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο με μια «χρονομηχανή» της φαντασίας τους. Γνωρίζουν το παρόν και το παρελθόν, τα ήθη και τα έθιμα, την τέχνη και τα παιχνίδια διαφόρων χωρών του κόσμου. Οι διδακτικοί στόχοι είναι να γνωρίσουν τα παιδιά διαφορετικούς κουλτούρες και να εξοικειωθούν με την  πολυπολιτισμικότητα μέσα από τη ζωγραφική και τα παιχνίδια ρόλων. Μέσα από τρεις βασικές ενότητες – της Ελλάδας, της Ευρώπης
και του κόσμου – η ζωγραφική γραμμή ταξιδεύει και δημιουργεί χάρτες. Στη συνέχεια, μέσα από βιωματικές δράσεις τα παιδιά επαναπροσδιορίζουν τη θέση του ελληνικού πολιτισμού και τη δική τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

 

Στο δεύτερο σκέλος εμψυχώτρια  είναι η κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην  Παιδαγωγική και χοροδιδάσκαλος, Αναστασία Τσουτσούλη. 


Στο δεύτερο σκέλος του εργαστηρίου, τα παιδιά γίνονται «χορευτές ταξιδιώτες» και εξοικειώνονται βιωματικά με τη μουσική, τη λαϊκή παράδοση και τους χορούς διαφόρων χωρών του κόσμου αλλά και περιοχών της Ελλάδας. Τα παιδιά καλούνται να έρθουν σε επαφή με τον ρυθμό, τη μελωδία αλλά και τα τραγούδια διαφόρων περιοχών, τα οποία μέσα από επεξεργασία μετατρέπονται σε παραμύθια και έπειτα αποτυπώνονται στο χαρτί. Παράλληλα, γνωρίζουν λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια δραματοποιούν. Επιπλέον, αναπτύσσουν κινητική δημιουργικότητα και μαθαίνουν χορούς από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ συσχετίζουν και συγκρίνουν τους χορούς των συγκεκριμένων χωρών με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. 

Οι Ζωγράφοι του Κόσμου

Στο πρώτο σκέλος του εργαστηρίου, τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο με μια «χρονομηχανή» της φαντασίας τους. Γνωρίζουν το παρόν και το παρελθόν, τα ήθη και τα έθιμα, την τέχνη και τα παιχνίδια διαφόρων χωρών του κόσμου. Οι διδακτικοί στόχοι είναι να γνωρίσουν τα παιδιά διαφορετικούς κουλτούρες και να εξοικειωθούν με την πολυπολιτισμικότητα μέσα από τη ζωγραφική και τα παιχνίδια ρόλων.  Μέσα από τρεις βασικές ενότητες – της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου – η ζωγραφική γραμμή ταξιδεύει και δημιουργεί χάρτες. Στη συνέχεια, μέσα από βιωματικές δράσεις τα παιδιά επαναπροσδιορίζουν τη θέση του ελληνικού πολιτισμού και τη δική τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Η γραμμή ταξιδεύει. Οι συμμετέχοντες/ουσες προσδιορίζουν τη θέση τους μέσα στον παγκόσμιο χάρτη. 

 Ελλάδα: Εστιάζουμε στην ανθρώπινη μορφή, το πορτρέτο και τη παραδοσιακή φορεσιά του τόπου μας. Τα παιδιά γνωρίζουν τη προσωπογραφία και δημιουργούν τα δικά τους έργα.  

Ελλάδα : Εστιάζουμε στο αντικείμενο, τα παραδοσιακά φαγητά και τις συνήθειες του τόπου μας. Τα παιδιά γνωρίζουν τη νεκρή φύση και δημιουργούν τα δικά τους έργα.  

Ευρώπη: Εστιάζουμε στην ανθρώπινη μορφή, το πορτρέτο και τη παράδοση τόπων της Ευρώπης. Τα παιδιά γνωρίζουν τη προσωπογραφία Ευρωπαίων καλλιτεχνών και δημιουργούν τα δικά τους έργα.  

Ευρώπη : Εστιάζουμε στο αντικείμενο και τις συνήθειες Ευρωπαϊκών χωρών. Τα παιδιά γνωρίζουν τη τοπιογραφία και δημιουργούν τα δικά τους έργα.  

Κόσμος : Εστιάζουμε στην διαφορετικότητα της ανθρώπινης μορφής. Τα παιδιά γνωρίζουν τη παγκόσμια προσωπογραφία και δημιουργούν τα δικά τους έργα.  

Κόσμος : Εστιάζουμε στην διαφορετικότητα της ανθρώπινης μορφής. Τα παιδιά γνωρίζουν τη παγκόσμια προσωπογραφία και δημιουργούν τα δικά τους έργα.  

Κόσμος: Εστιάζουμε στο αντικείμενο συγκεκριμένων χωρών του παγκόσμιου χάρτη. Τα παιδιά γνωρίζουν την τέχνη του origami και δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές

Κόσμος: Εστιάζουμε στο αντικείμενο συγκεκριμένων χωρών του παγκόσμιου χάρτη. Τα παιδιά γνωρίζουν την τέχνη του origami και δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές

Τα παιδιά στήνουν τη δική τους έκθεση και παρουσιάζουν τα έργα τους σε όλους.  

Οι Χορευτές του Κόσμου

 

Στο δεύτερο σκέλος του εργαστηρίου, στο δεύτερο μάθημα της εβδομάδας, τα παιδιά γίνονται «Xορευτές Tαξιδιώτες» και εξοικειώνονται βιωματικά με τη μουσική, τη λαϊκή παράδοση και τους χορούς διαφόρων χωρών του κόσμου αλλά και περιοχών της Ελλάδας. Οι μαθητές καλούνται να έρθουν σε επαφή με τον ρυθμό, τη μελωδία αλλά και τα τραγούδια διαφόρων περιοχών, τα οποία μέσα από επεξεργασία μετατρέπονται σε παραμύθια και έπειτα αποτυπώνονται στο χαρτί. Παράλληλα, γνωρίζουν λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια δραματοποιούν. Επιπλέον, αναπτύσσουν κινητική δημιουργικότητα και μαθαίνουν χορούς από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ συσχετίζουν και συγκρίνουν τους χορούς των συγκεκριμένων χωρών με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. 

 

Μουσικοκινητικές δραστηριότητες με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με βασικές μουσικές έννοιες (forte-piano, crescendo- decrescendo, legato-staccato) και ρυθμούς. 


Τραγουδοπαιχνίδια από τον Ελλαδικό χώρο και προσδιορισμό των τόπων στον χάρτη. 

  

Αφήγηση λαϊκού παραμυθιού και εκμάθηση παραδοσιακών τραγουδιών από την περιοχή της Θράκης και του Αιγαίου. Ταυτόχρονη εκμάθηση βημάτων. 

 

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ήθη και έθιμα της Μακεδονίας. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην παραδοσιακή ενδυμασία και μαθαίνουμε τραγούδια και χορούς που συνοδεύουν τα έθιμα του κάθε τόπου. 

 

Μεταφερόμαστε νοητά μέσω της αφήγησης λαϊκών παραμυθιών σε χώρες της Ευρώπης γνωρίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά αυτών.  Μαθαίνουμε παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και έπειτα μαθαίνουμε τους παραδοσιακούς χορούς αυτών των χωρών.  

 

Με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων παρατηρούμε παραδοσιακές ενδυμασίες ευρωπαϊκών χωρών  και τις συγκρίνουμε με ορισμένες από τον Ελλαδικό χώρο. Αναφερόμαστε στον τρόπο ζωής των ευρωπαίων αλλά και στα ιδιαίτερα φαγητά αυτών. Συνδέοντας ένα λαϊκό δρώμενο με τα παραπάνω προχωράμε στην εκμάθηση ενός παραδοσιακού χορού. 

 

Περνάμε σε μια σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με όλες τις ηπείρους. Μιλάμε για τη διαφορετικότητα και αφού προσδιορίσουμε στον χάρτη που βρισκόμαστε ακούμε μουσικά κομμάτια από Αφρική, Αμερική, Ασία, αργού και γρήγορου ρυθμού και αυτοσχεδιάζουμε σε κίνηση. Έπειτα γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία της κάθε περιοχής και μαθαίνουμε έναν παραδοσιακό χορό. 

 

  

Τα παιδιά δραματοποιούν το λαϊκό παραμύθι που ακούν και έπειτα δημιουργούν τη δική τους ηχοιστορία.  

 

 Τα παιδιά δραματοποιούν το λαϊκό παραμύθι που ακούν και έπειτα δημιουργούν τη δική τους ηχοιστορία.  

 

 Τα παιδιά δραματοποιούν το λαϊκό παραμύθι που ακούν και έπειτα δημιουργούν τη δική τους ηχοιστορία.  

 

Τα παιδιά παρουσιάζουν χορούς και τραγούδια που μάθανε. 

Τελική εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων Σχεδίου Αλληλεγγύης

Content from Youtube can't be displayed due to your current cookie settings. To show this content, please click "Consent & Show" to confirm that necessary data will be transferred to Youtube to enable this service. Further information can be found in our Privacy Policy. Changed your mind? You can revoke your consent at any time via your cookie settings.

Consent & Show